Het oude en het nieuwe erfrecht

Het oude en het nieuwe erfrecht

Het overgangsrecht

Indien u regelmatig mijn blogberichten leest dan weet u natuurlijk dat het huidige erfrecht nog niet zo oud is (2003). Ter vergelijking; onze faillissementswet stamt uit 1893 en is nog steeds geldig. Het eerste voorstel tot het nieuwe erfrecht werd overigens al in 1954 gedaan.

Het huidige erfrecht is dus relatief nieuw en het duurde zelfs tot juni 2007 voordat onze Hoge Raad voor het eerst een uitspraak heeft gedaan over dit erfrecht. Voor de erfrecht advocaat betekent dit dat het nog een relatief weinig ontgonnen rechtsgebied is met beperkte jurisprudentie. Voor de jurist is dit dus een mooie juridische speeltuin met veel ruimte voor eigen opvattingen, maar voor u als rechtzoekende “blogberichtlezer” betekent dit veel rechtsonzekerheid. Een goede reden dus om deze berichten vooral te blijven lezen.

Oude erfrecht

Het oude erfrecht is dus vervangen in 2003, maar daarmee is het nog niet gedaan met het oude erfrecht. In sommige zaken is het nog volledig van toepassing en in andere zaken is het deels van toepassing. Een van de grootste verschillen tussen het oude en het nieuwe erfrecht is de positie van de langstlevende echtgenoot. Deze positie wordt nu in de wet op allerlei manieren beschermd, in tegenstelling tot het oude erfrecht

In testamenten vóór 2003 kwam de zogeheten ouderlijke boedelverdeling veelvuldig voor (langstlevende testament). Kortweg houdt dit in dat alle goederen en schulden van de overledene overgaan op de echtgenoot en dat de kinderen een (niet-opeisbare!) vordering krijgen op de de laatstgenoemde ouder. De echtgenoot kan in beginsel naar believen de erfenis al dan niet opmaken.

In het nieuwe erfrecht is deze regeling, die voorheen dus alleen in testamenten voorkwam, tot wet gemaakt.

Overgangsrecht

Maar hoe weet een erfrecht advocaat of u als rechtzoekende welk erfrecht van toepassing is? Daarvoor biedt het overgangsrecht de oplossing. Hierin staat namelijk wel recht van toepassing is onder welke omstandigheden.

Zo geldt in beginsel voor nalatenschappen die zijn opengevallen vanaf het jaar 2003 (de erflater is overleden in 2003 of later) het nieuwe erfrecht en de nalatenschappen die zijn opengevallen vóór die periode het oude erfrecht.

Maar er zijn natuurlijk ook variaties hierop te bedenken (en die komen in de praktijk ook zeker voor). Wat denkt u van het testament dat is opgemaakt vóór 2003, maar waarbij de erflater is overleden onder de nieuwe wetgeving. Het overgangsrecht verklaart hierop het nieuwe erfrecht van toepassing, maar benoemt expliciet dat de ouderlijke boedelverdelingen die onder het oude erfrecht zijn opgemaakt in testament, hun werking behouden.

Conclusie

Het oude erfrecht en het nieuwe erfrecht kunnen ingewikkeld zijn en uitzoeken welke van de twee van toepassing is, kan zelfs al een groot deel van de zaak innemen. Wellicht dat dit stukje kennis in dit bericht u al wat wijzer heeft gemaakt.

Erfrecht advocaat Haarlem

Hebt u vragen over het nieuwe of over het oude erfrecht? Bolweg Advocatuur komt graag met u in contact.

[one_fourth_last][/one_fourth_last]

Bolweg Advocatuur, dé erfrecht advocaat Haarlem

[one_half] Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!

Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw erfrecht advocaat van Bolweg Advocatuur!

Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.

[/one_half][one_half_last]

Erfrecht

Erfrecht advocaat Haarlem

 

[/one_half_last]