Nalatenschap en de invloed op uw bijstandsuitkering

Nalatenschap en de invloed op uw bijstandsuitkering

door: Laura Freijser

Inleiding
Een van de voorwaarden voor het recht op een bijstandsuitkering is dat u te weinig inkomen en vermogen hebt om in uw eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Bij het aanvragen van de uitkering en gedurende de bijstandsperiode controleert de uitkeringsinstantie of aan dit vereiste (nog steeds) wordt voldaan. Als uitkeringsgerechtigde hebt u daarnaast een inlichtingenplicht, wat inhoudt dat alle relevante informatie en wijzigingen aan de uitkeringsinstantie moeten worden doorgegeven.

Bijstand en nalatenschap
Wanneer u als uitkeringsgerechtigde een nalatenschap aanvaardt, dient u dit dan ook door te geven aan de uitkeringsinstantie. Als u door de aanvaarding van de nalatenschap meer vermogen hebt dan is toegestaan in combinatie met uw recht op de uitkering, kan de bijstandsuitkering beëindigd worden. Betekent dit dan dat het altijd verstandig is om de nalatenschap te verwerpen wanneer u uitkeringsgerechtigd bent?
Het antwoord daarop is kortgezegd nee. Indien u als uitkeringsgerechtigde de nalatenschap verwerpt, kan de uitkeringsinstantie oordelen dat u hierdoor een onnodig beroep op uw bijstandsuitkering blijft doen. Ook de verwerping van de nalatenschap kan dus gevolgen hebben voor uw recht op en de hoogte van uw bijstandsuitkering.

Moment van aanvaarding dan wel verwerping nalatenschap
Het moment waarop u de nalatenschap aanvaardt dan wel verwerpt kan invloed hebben op uw recht op en de hoogte van uw bijstandsuitkering.

Indien u een nalatenschap hebt aanvaard en ontvangen voordat u een bijstandskering aanvraagt, wordt het geldbedrag dat u hierbij hebt ontvangen, meegenomen bij de vaststelling van uw vermogen. Wanneer u een bijstandsuitkering hebt aangevraagd en binnenkort verwacht een nalatenschap te ontvangen, kan de uitkeringsinstantie de bijstandsuitkering als een geldlening verstrekken.

Ontvangt u de nalatenschap gedurende de bijstandsperiode dan zal de uitkeringsinstantie controleren of u hierdoor niet meer vermogen hebt dan bij het recht op een bijstandsuitkering is toegestaan. Wanneer u hierdoor meer vermogen hebt dan is toegestaan, kan uw uitkering beëindigd worden.
Indien u gedurende de bijstandsperiode een nalatenschap verwerpt, kan de uitkeringsinstantie oordelen dat u hierdoor een onnodig beroep op bijstand blijft doen. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op of de hoogte van uw bijstandsuitkering.
Wanneer u tijdens de bijstandsperiode recht had op een nalatenschap, maar deze pas na de bijstandsperiode ontvangt, kan de uitkeringsinstantie (een gedeelte van) uw bijstandsuitkering terugvorderen.

Bolweg Advocatuur
Bent u een uitkeringsgerechtigde erfgenaam en wilt u weten welke invloed de verwerping dan wel de aanvaarding van een nalatenschap heeft op uw recht op en de hoogte van uw bijstandsuitkering? Neemt u dan contact op met Bolweg Advocatuur.

 

Advocaat erfrecht Haarlem
Bent u op zoek naar een advocaat erfrecht? Bolweg Advocatuur komt graag met u in contact.

[one_fourth_last][/one_fourth_last]

Bolweg Advocatuur, dé advocaat erfrecht Haarlem

[one_half] Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!

Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw advocaat familierecht van Bolweg Advocatuur!

Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.

[/one_half][one_half_last]

Familierecht advocaat Haarlem

[/one_half_last]