11 mei Advocaat in het erfrecht
Door: Bärbel Theelen
Een advocaat in het erfrecht
Het recht kan een zeer gecompliceerd systeem zijn en het erfrecht heeft daarin een unieke rol. In eerste instantie wordt er door de betrokkenen in het erfrecht gedacht aan een notaris, want een notaris heeft de rol testamenten op te stellen en de notaris kan verantwoordelijk zijn voor de afwikkeling bij overlijden. Toch kan een advocaat ook een belangrijke rol vervullen in het erfrecht.
Het afwikkelen van een erfenis is vaak een moeilijke procedure, want niet alleen zijn mensen vaak nog aan het rouwen, maar het kan ook voor familieruzies zorgen, die kunnen leiden tot een gerechtelijke procedure. Een advocaat aan uw zijde kan hier een groot verschil in maken.
Erfgenaam worden
In het algemeen gezegd kunt u in Nederland op twee manieren erven; bij versterferfrecht of krachtens testament.
Bij versterferfrecht wordt een persoon erfgenaam omdat deze een familieband heeft met de overledene. Afhankelijk van de familierelaties die de erfgenaam met de erflater op punt van overlijden heeft, wordt het versterferfrecht ingedeeld in de volgende categorieën: partner en eventueel kinderen, ouders met broers en zusters, grootouders en overgrootouders. De categorieën bepalen in welke volgorde de erfenis beschikbaar wordt gesteld aan de erfgenaam.
Een erfgenaam worden krachtens testament betekent dat het vermogen van de erflater wordt verdeeld op basis van hetgeen in het testament is bepaald door de erflater. Een testament wordt bij een notaris opgesteld en de erflater heeft bepaalde vrijheden in het testament die soms tot verwarring kunnen leiden bij de erfgenamen. Een kind dat bijvoorbeeld onterfd is, kan een advocaat vragen om te onderzoeken of er niet alsnog aanspraak kan worden gemaakt op de legitieme portie.
Afhankelijk van de situatie van de erflater, kan de procedure van het afwikkelen van de erfenis nog ingewikkelder worden. Bijvoorbeeld indien de erflater een bedrijf had, of indien de erflater schulden had, of in situaties waarin de partner van de erflater wil hertrouwen.
Beide manieren van erven kunnen dus tot conflicten leiden waar een advocaat een helpende hand kan bieden.
Hertrouwen
Het kan voorkomen dat na het overlijden van de erflater, zijn partner besluit te hertrouwen. Voor de erfgenamen van de erflater kan dit vervelend zijn, omdat dankzij het recht van de langstlevende de nieuwe partner op deze manier recht krijgt op de erfenis. Een erfgenaam kan dit voorkomen door een beroep te doen op de wilsrechten. Hierover kunt u meer lezen in het artikel: De wil van de wilsrechten. Op deze manier kan het erfdeel veilig gesteld worden van het stieffamilie gevaar.
Genoemde voorbeelden zijn slechts een kleine selectie van waar u allemaal tegenaan kunt lopen in het erfrecht. Of het nu onverwachte schulden zijn, gecompliceerde familierelaties, of een bijdrage aan levensonderhoud van kinderen, het erfrecht heeft aangetoond dat elk gezin anders is en hierdoor erfrecht op maat altijd een noodzaak is. Indien u als erfgenaam tegen juridische problemen aanloopt, is het verstandig een advocaat in de arm te nemen en deze met u naar de situatie te laten kijken. Bij een advocaat kunt u niet alleen terecht voor advies, maar een advocaat kan u uiteraard ook bijstaan in de rechtbank.
Bolweg Advocatuur, dé advocaat erfrecht Haarlem
Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!
Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw advocaat familierecht van Bolweg Advocatuur!
Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.