Bewind & Mentorschap

Beschermingsmaatregelen: bewind en mentorschap

Bewind en mentorschap zijn beide maatregelen om mensen te beschermen die zelf niet (goed) meer beslissingen kunnen nemen. Denk hierbij aan mensen met een verstandelijke beperking, verslaving of dementerenden ouderen.

bolweg-advocaten-wapen-favicon

Het verschil tussen bewind en mentorschap

Het verschil tussen bewind en mentorschap is dat beide maatregelen zien op een ander aspecten van het leven van de betrokkene. Het bewind (of: beschermingsbewind) is voor mensen die hun financiële zaken niet meer zelf kunnen regelen. De bewindvoerder (of: beschermingsbewindvoerder) beheert dan ook het geld en de goederen van de betrokkene. Een mentorschap is voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen. In die gevallen beslist de mentor over de verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de betrokkene. Onderbewindstelling en mentorschap kan ook gelijktijdig verzocht worden. De maatregelen bewind en mentorschap zijn alleen mogelijk bij meerderjarigen.

Roep de hulp van Bolweg Advocaten in voor curatele, bewind en mentorschap!

Het benoemen van een bewindvoerder en/of mentor

Tot bewindvoerder en/of mentor kunnen alleen meerderjarigen benoemd worden. De voorkeur van de betrokkene is vaak bepalend bij de benoeming van de bewindvoerder en/of mentor door de kantonrechter. Het verzoek tot benoeming van een bewindvoerder en/of mentor kan gedaan worden door de betrokkene zelf, zijn of haar partner en familieleden tot in de vierde graad. Dat zijn ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen en ook de broers en zussen, ooms en tantes en neven en nichten. Ook kan een voogd of stiefouder en de Officier van Justitie om de maatregel verzoeken. Het verzoek tot onderbewindstelling en/of mentorschap wordt gedaan bij de kantonrechter van de rechtbank in het rechtsgebied waar de betrokkene voor wie de maatregel wordt aangevraagd woont.

 

Onze advocaten adviseren en begeleiden u graag bij het aanvragen van een onderbewindstelling en/of mentorschap.

Roep de hulp in van Bolweg Advocaten voor bewind en mentorschap

  Uw telefoonnummer

  Dit zeggen cliënten over ons

  Bolweg advocaten analyseert, adviseert en procedeert voor u!

  Wilt u graag langskomen bij Bolweg Advocaten voor advies? Bij ons kunt u een eerste adviesgesprek aanvragen tegen een gereduceerd tarief. Voor de duur van maximaal een uur kunt u bij ons op kantoor uw zaak voorleggen en uw vragen stellen voor een vaste prijs van € 99,– incl. BTW. Klik op de volgende locatie link om direct een routebeschrijving te krijgen naar ons advocatenkantoor in Haarlem:

   

  Van Eedenstraat 18, 2012 EM Haarlem

   

  Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de steden Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.