Bewind & Mentorschap

Beschermingsmaatregelen: bewind en mentorschap

Bewind en mentorschap zijn beide maatregelen om mensen te beschermen die zelf niet (goed) meer beslissingen kunnen nemen. Denk hierbij aan mensen met een verstandelijke beperking, verslaving of dementerenden ouderen.

kpadvocaten-haarlem-voorbeeld-foto

Het verschil tussen bewind en mentorschap

Het verschil tussen bewind en mentorschap is dat beide maatregelen zien op een ander aspecten van het leven van de betrokkene. Het bewind (of: beschermingsbewind) is voor mensen die hun financiële zaken niet meer zelf kunnen regelen. De bewindvoerder (of: beschermingsbewindvoerder) beheert dan ook het geld en de goederen van de betrokkene. Een mentorschap is voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen. In die gevallen beslist de mentor over de verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de betrokkene. Onderbewindstelling en mentorschap kan ook gelijktijdig verzocht worden. De maatregelen bewind en mentorschap zijn alleen mogelijk bij meerderjarigen.

Roep de hulp van KoetzierPoiesz Advocaten in voor curatele, bewind en mentorschap!

Het benoemen van een bewindvoerder en/of mentor

Tot bewindvoerder en/of mentor kunnen alleen meerderjarigen benoemd worden. De voorkeur van de betrokkene is vaak bepalend bij de benoeming van de bewindvoerder en/of mentor door de kantonrechter. Het verzoek tot benoeming van een bewindvoerder en/of mentor kan gedaan worden door de betrokkene zelf, zijn of haar partner en familieleden tot in de vierde graad. Dat zijn ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen en ook de broers en zussen, ooms en tantes en neven en nichten. Ook kan een voogd of stiefouder en de Officier van Justitie om de maatregel verzoeken. Het verzoek tot onderbewindstelling en/of mentorschap wordt gedaan bij de kantonrechter van de rechtbank in het rechtsgebied waar de betrokkene voor wie de maatregel wordt aangevraagd woont.

 

Onze advocaten adviseren en begeleiden u graag bij het aanvragen van een onderbewindstelling en/of mentorschap.

kpadvocaten-haarlem-voorbeeld-foto

Roep de hulp in van KoetzierPoiesz Advocaten voor bewind en mentorschap

  Uw telefoonnummer

  Dit zeggen cliënten over ons

  KoetzierPoiesz Advocaten analyseert, adviseert en procedeert voor u!

  Wilt u graag langskomen bij KoetzierPoiesz Advocaten voor advies? Bij ons kunt u een eerste adviesgesprek aanvragen tegen een gereduceerd tarief. Voor de duur van maximaal een uur kunt u bij ons op kantoor uw zaak voorleggen en uw vragen stellen voor een vaste prijs van € 150,– incl. BTW.

  KoetzierPoiesz Advocaten Beverwijk
  Meerstraat 50
  1941 JC Beverwijk
  0251 - 22 90 72
  KoetzierPoiesz Advocaten Heemskerk
  De Trompet 1900C
  1967 DB Heemskerk
  0251 - 740 022
  KoetzierPoiesz Advocaten Bloemendaal
  Bloemendaalseweg 163-I
  2061 CJ Bloemendaal
  (spreeklocatie)
  023 - 212 34 00
  KoetzierPoiesz Advocaten Nieuw-Vennep
  Luzernestraat 13 – unit K
  2153 GM Nieuw-Vennep
  (spreeklocatie)
  0252 - 62 64 94