De digitale nalatenschap

De digitale nalatenschap

Door: Sander Timmermans

De digitale nalatenschap

Waar er eerder bij een nalatenschap enkel werd gedacht aan de bezittingen en schulden van de overleden persoon, is daar met de komst van het digitale tijdperk een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Het merendeel van ons heeft tegenwoordig een grote variëteit aan social media accounts, e-mailadressen, foto’s en andere digitale bestanden. Ook een Paypal-saldo of een rekening met Bitcoins behoort steeds vaker tot het bezit. Deze digitale nalatenschap kent een grote (emotionele) waarde, maar er wordt nog niet vaak bij stilgestaan wat er met een digitale nalatenschap gebeurt na overlijden.

Wat gebeurt er met de digitale nalatenschap na overlijden?

Enerzijds zijn er digitaal dus veel zaken vastgelegd die na een overlijden afgehandeld moeten worden en anderzijds hebben digitale zaken steeds meer waarde. Digitaal bezit vormt dus steeds vaker een onderdeel van het traditionele testament. Let wel dat het enkel om digitaal bezit van financiële waarde gaat dat geërfd kan worden. Een social media account is wettelijk gezien namelijk geen bezit.

Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat je online leven in feite gewoon doorgaat, ook als je er niet meer bent. Zolang je accounts bestaan kunnen mensen hier nog steeds meldingen van blijven ontvangen, hetgeen voor nabestaanden erg confronterend kan zijn. Het is voor de nabestaanden echter erg lastig om de accounts te verwijderen wanneer hier door de overledene niets over is vastgelegd. Nabestaanden hebben namelijk geen recht op toegang tot persoonlijke accounts.

Wel is het zo dat steeds meer websites – met name op het gebied van social media – beleid hebben ontwikkeld voor de situatie dat een gebruiker komt te overlijden. Zo heeft Facebook bijvoorbeeld de ‘herdenkingsstatus’ geïntroduceerd. Deze functie biedt nabestaanden de mogelijkheid om Facebook op de hoogte te stellen van het overlijden van een persoon, waarna het account enkel nog als condoleanceregister zal dienen of zal worden verwijderd.

Regel uw digitale nalatenschap

Dit betekent echter niet dat een notaris geen rol kan spelen bij het vastleggen van digitale gegevens. Het vastleggen van deze gegevens verschaft de nabestaanden inzicht in welke accounts de overledene bezat, de toegangsgegevens tot de betreffende accounts en de wensen van de overledene aangaande deze accounts. Er kan bij de notaris een document worden opgesteld waarin deze informatie wordt vastgelegd. Dit geeft de nabestaanden duidelijkheid en de cliënt zekerheid dat diens wensen worden nageleefd.

Het officieel vastleggen van accountinformatie en bijbehorende wensen kan ook via de digitale dienst Digizeker. Door middel van deze dienst is het mogelijk om gegevens vast te leggen en aan te passen. Op deze manier blijft de informatie up-to-date. De notaris beheert de toegang tot Digizeker en beschikt over een reservesleutel. Ook wordt de dienst ingeschreven in het Centraal Testamentenregister waardoor erfgenamen de digitale gegevens gegarandeerd ontvangen.

Heeft u vragen over digitale nalatenschappen? Of wilt u als nabestaande weten wat te doen met de digitale nalatenschap van een overledene? Neemt u dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Advocaat erfrecht Haarlem

Bent u op zoek naar een advocaat erfrecht? Bolweg Advocatuur komt graag met u in contact.

[one_fourth_last][/one_fourth_last]

Bolweg Advocatuur, dé advocaat erfrecht Haarlem

[one_half] Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!

Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw advocaat familierecht van Bolweg Advocatuur!

Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.

[/one_half][one_half_last]

Familierecht advocaat Haarlem

[/one_half_last]