Erfbelasting

Erfbelasting

Door: Bärbel Theelen

Het grote onrecht?

Als een persoon komt te overlijden gaat zijn erfenis naar de erfgenamen. De erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden van de overledene. Wat men echter wel moet realiseren is dat als men geld of kostbare voorwerpen van de overledene verkrijgt, is dat de overheid graag een graantje meepikt. Dit gebeurt in de vorm van belastingen.

Over een erfenis betaalt men erfbelasting. Deze hoeft alleen te worden betaald indien de erfenis groter is dan de vrijstelling. De hoogte van de vrijstelling wordt bepaald aan de hand van de relatie tussen de overledene en de erfgenaam. Ook bestaan er gevallen waarin helemaal geen erfbelasting hoeft te worden betaald of waarin de betaling van de belasting wordt uitgesteld. Het berekenen van de erfbelasting is dus geen hapklare brok. Gelukkig helpt de belastingdienst door een aangiftebrief te sturen. Hierin wordt duidelijk uitgelegd hoe u aangifte moet doen van de erfenis en hoeveel belasting hierover moet worden betaald.

Vrijstelling

Er hoeft geen belasting te worden betaald indien de erfenis kleiner of gelijk is aan een vastgesteld bedrag. Dit bedrag wordt ook wel de vrijstelling genoemd. De vrijstelling is afhankelijk van de relatie die de erfgenaam heeft met de overledene en de waarde van de erfenis. Zo heeft in 2016 de partner een vrijstelling van € 636.180. Het kind daarentegen heeft slechts een vrijstelling van € 20.148. U moet hierbij rekening houden dat het bedrag van de vrijstelling elk jaar opnieuw wordt vastgesteld.

Ook het percentage belasting dat betaald moet worden over het deel van de erfenis dat groter is dan de vrijstelling is afhankelijk van de relatie tussen de erfgenaam en de overledene en de grootte van de erfenis. Zo betaalt een partner of kind tussen de 10-20% erfbelasting. Een kleinkind of andere afstammeling tussen de 18-36% erfbelasting en overige erfgenamen tussen de 30-40% erfbelasting. Deze bedragen kunnen behoorlijk oplopen en sommigen zien het dan ook als onrechtmatig dat de overheid op deze manier van een erfenis profiteert.

Er zijn ook gevallen waarin de erfgenaam helemaal geen erfbelasting hoeft te betalen. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan een overledene die in het buitenland woonde.

Uitstellen van de erfbelasting

Een van de beste voorbeelden waarin het betalen van de erfbelasting kan worden uitgesteld is de bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling geldt in gevallen waarin een onderneming wordt geërfd of geschonken. Indien de onderneming wordt voortgezet en er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, dan geldt er een uitstel van het betalen van de erfbelasting. Dit kan fiscaal heel voordelig uitpakken. Mocht u geïnteresseerd zijn in de bedrijfsopvolgingsregeling, dan is het verstandig hiervoor een deskundige te raadplegen.

Kortom, als u een erfenis ontvangt, komen er veel dingen om de hoek kijken. Zo ook de erfbelasting. Ondanks dat er in sommige gevallen vrijstellingen of uitstelregelingen gelden, kunnen de bedragen die u als belasting moet betalen fors oplopen. Het is dan ook verstandig goed te onderzoeken welke belastingregels op u van toepassing zijn om te kijken op welke manier u fiscaal het voordeligst uitkomt bij het accepteren van een erfenis.

Mocht u nog vragen hebben over de regelingen omtrent erfbelasting dan doet u er verstandig aan een deskundige te raadplegen.

 

[one_fourth_last][/one_fourth_last]

Bolweg Advocatuur, dé advocaat erfrecht Haarlem

[one_half] Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!

Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw advocaat familierecht van Bolweg Advocatuur!

Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.

[/one_half][one_half_last]

Codicil

[/one_half_last]