Een aanwijzing van de kantonrechter

Een aanwijzing van de kantonrechter

De vereffenaar en een aanwijzing van de kantonrechter

Zoals u inmiddels van mij gewend bent, zal ik u eerst uitleggen wat een vereffenaar van een nalatenschap doet. Een vereffenaar is een persoon (vaak een deskundige zoals een notaris) die zich bezig houdt met de vereffening van de nalatenschap, de afwikkeling van de erfenis. Daarbij kunt u denken aan het betalen van schulden en het betalen van doorlopende verplichtingen, maar ook aan het te gelde maken van goederen, zoals de verkoop van de woning. De vereffening is daarmee vaak de laatste fase in de afhandeling van een erfenis.

In het kader van de vereffening moet een vereffenaar soms belangrijke keuzes maken, die van invloed kunnen zijn op de nalatenschap. In sommige gevallen kan er dan een goede reden zijn voor de vereffenaar om aan de kantonrechter een aanwijzing te vragen voor een bepaalde handeling. De vandaag te bespreken uitspraak gaat over deze materie.

Rechtbank Midden-Nederland 3 juli 2015

De verzoeker in deze zaak (vermoedelijk een notaris) is de vereffenaar in de nalatenschap van een erflater die overleden is in 2013. Deze erflater heeft een zoon (de uitspraak vermeldt niet dat de zoon onterfd is, maar dit kan wel uit de feiten geconcludeerd worden) en deze zoon woont in de woonark van zijn vader. De woonark is vrij van hypotheek en zal bij verkoop tussen de € 500.000,– en € 600.000,– opbrengen.

Het probleem voor de vereffenaar is echter dat het verkooptraject van de woonark pas ingezet kan worden indien de zoon de woonark heeft verlaten. De zoon heeft wel aangegeven dat hij bereid is de woning te verlaten en dat hij ook vervangende woonruimte heeft gevonden per 1 augustus 2015 voor een huurprijs van € 700,– per maand, maar dat hij geen middelen heeft om deze huurprijs te betalen.

De vereffenaar legt daarom twee opties voor aan de kantonrechter om de zoon uit de woonark te krijgen. De eerste optie is dat een procedure tegen de zoon gevoerd gaat worden. Deze procedure, waarvan de uitkomst onzeker is, zal echter de nodige tijd en kosten voor de nalatenschap met zich meebrengen. De tweede optie is dat de vereffenaar voor maximaal een jaar de huurkosten van de zoon betaalt uit de nalatenschap en dat het bedrag van deze kosten aan de zoon wordt geleend. Dit geleende bedrag komt dan uiteindelijk in mindering op de eventuele legitieme portie van de zoon.

De aanwijzing van de kantonrechter

Met de vereffenaar is de kantonrechter van mening dat de tweede optie, waarbij de huurkosten van de zoon voor een jaar worden betaald uit de nalatenschap, de beste optie is. Daarbij overweegt de kantonrechter dat niet zonder meer vaststaat dat deze optie uiteindelijk kosten met zich meebrengt omdat de lening door de zoon moet worden terugbetaald. Verder is het uit te lenen bedrag van € 8.400,– slechts een klein bedrag in verhouding tot de opbrengst van woonark.

De vereffenaar kan dus conform de aanwijzing van de kantonrechter een lening verstrekken aan de zoon van € 8.400,–, onder de voorwaarde dat de zoon de woonark verlaat en de lening gebruikt voor de huur van zijn nieuwe woning.

Erfrecht advocaat

Wilt u meer weten over erfrecht en over de rol van de vereffenaar? Bolweg Advocatuur komt graag met u in contact.

[one_fourth_last][/one_fourth_last]

Bolweg Advocatuur, dé erfrecht advocaat

[one_half] Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!

Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw erfrecht advocaat van Bolweg Advocatuur!

Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.

[/one_half][one_half_last]

Erfrecht

Erfrecht advocaat Haarlem

 

[/one_half_last]