Onbewuste zuivere aanvaarding van de nalatenschap

Onbewuste zuivere aanvaarding van de nalatenschap

door: Laura Freijser

Inleiding

Het zuiver aanvaarden van een erfenis houdt in dat u de erfenis aanvaard zonder daarbij een voorbehoud te maken. U erft in dat geval alle bezittingen, maar ook alle schulden van de erflater. Wanneer sprake is van een negatieve nalatenschap kunnen schuldeisers zich verhalen op uw privévermogen. Uw eigen vermogen kan dus worden aangetast door het zuiver aanvaarden van een negatieve nalatenschap.

 

Zuivere aanvaarding van de nalatenschap

U kunt een nalatenschap zuiver aanvaarden door bij de griffie van de rechtbank een verklaring te tekenen, maar ook uit uw gedragingen of verklaringen kan een zuivere aanvaarding van de nalatenschap blijken. Wanneer u hier niet van op de hoogte bent, kunt u de nalatenschap dus onbewust en ongewild zuiver aanvaarden. Maar wanneer is er sprake van een gedraging of verklaring waaruit blijkt dat u de nalatenschap aanvaard? Is er sprake van aanvaarding van de nalatenschap wanneer u de woning van de erflater opruimt? Of wanneer u schulden van de erflater betaalt? En hoe zit het wanneer u de uitvaart de van erflater regelt? Zijn dit gedragingen van zuivere aanvaarding?

 

Gedragingen die leiden tot zuivere aanvaarding

Het moet gaan om een erfgenaam die zich ondubbelzinnig en zonder voorbehoud als een zuiver aanvaard hebbende erfgenaam gedraagt. Gedragingen die tot zuivere aanvaarding van de nalatenschap kunnen leiden, zijn het verkopen van de woning van de erflater, het opruimen van de woning van de erflater, het verdelen van de spullen van de erflater en het aannemen van geld of goederen afkomstig uit de nalatenschap. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

 

Gedragingen die niet tot zuivere aanvaarding leiden

Een erfgenaam die nog geen verklaring heeft getekend tot beneficiaire aanvaarding mag alleen gedragingen van beheer verrichten ten aanzien van goederen van de nalatenschap. Gedragingen die niet leiden tot zuivere aanvaarding zijn het regelen van de begrafenis en het betalen van de uitvaartkosten, het opmaken van een boedelbeschrijving en het opzeggen van lidmaatschappen en abonnementen van de erflater.

 

Periode van beraad

Na het overlijden van de erflater hebt u als erfgenaam een wettelijke periode van drie maanden om te beslissen of u de nalatenschap wilt verwerpen of aanvaarden (beneficiair of zuiver). In deze periode hebt u de gelegenheid om de goederen en schulden van de nalatenschap te inventariseren. Gedurende deze periode mogen schuldeisers van de nalatenschap zich niet op de nalatenschap of uw privévermogen verhalen. Wanneer u binnen de periode van beraad geen beslissing hebt kunnen nemen, kan de rechter op verzoek van een belanghebbende een termijn stellen waarbinnen u een keuze dient te maken. Wanneer u binnen deze termijn wederom geen keuze maakt, wordt u geacht de nalatenschap zuiver te hebben aanvaard.

 

Bolweg Advocatuur

Wilt u weten of uw gedraging wellicht onbewust als een zuivere aanvaarding van de nalatenschap geldt? Of bent u erfgenaam en wilt u advies betreffende het verwerpen dan wel aanvaarden van een nalatenschap? Neemt u dan contact op met Bolweg Advocatuur.

 

Advocaat erfrecht Haarlem
Bent u op zoek naar een advocaat erfrecht? Bolweg Advocatuur komt graag met u in contact.

[one_fourth_last][/one_fourth_last]

Bolweg Advocatuur, dé advocaat erfrecht Haarlem

[one_half] Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!

Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw advocaat familierecht van Bolweg Advocatuur!

Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.

[/one_half][one_half_last]

Familierecht advocaat Haarlem

[/one_half_last]