To codicil or not to codicil

To codicil or not to codicil

To codicil or not to codicil (door: Bärbel Theelen)

Steeds meer mensen willen hun zaken goed geregeld hebben, ook na het overlijden. Het opstellen van een testament komt dan ook steeds meer voor. Een testament biedt dan ook veel voordelen voor zowel de erfgenamen als de erflater. Waar veel mensen echter niet van op de hoogte zijn, is dat sommige zaken ook geregeld kunnen worden in een codicil.

Een codicil is een handgeschreven document waarvoor je niet naar de notaris hoeft te gaan. Hierin kan beschreven worden welke sieraden, inboedel, boeken en kleding u wenst te schenken en aan wie. Deze goederen moet zeer specifiek worden beschreven, zodat men precies weet om welk goed het gaat. Een algemene beschrijving is dus niet voldoende (voor kleding is het wel voldoende, kleding kan in zijn geheel worden geschonken). Ook kunt u in het document zaken regelen zoals of u begraven of gecremeerd wilt worden. Zaken als geld of wie tot executeur wordt benoemd kunnen niet via een codicil worden vastgelegd, dit dient wel in een testament worden geregeld.

Voorwaarden
Een codicil moet voldoen aan een aantal voorwaarden om rechtskracht te krijgen. Zo dient het handgeschreven te zijn, er dient een datum op te staan en er dient een handtekening onder te staan. Het is verstandig lang houdbaar papier te gebruiken met inkt dat niet makkelijk vervaagt. Zo kan het document lang bewaard worden. Daarnaast moeten goederen die zijn opgenomen in het codicil specifiek worden beschreven (behalve bij kleding). In een codicil kan alleen een regeling omtrent sieraden, inboedel, boeken en kleding worden geregeld. Als een codicil aan deze eisen voldoet is het rechtsgeldig en heeft dezelfde rechtskracht als een testament opgesteld bij de notaris.

Het gemak van een codicil
Een codicil kent vele voordelen. Het is gratis en hoeft u er niet voor naar de notaris. Daarnaast kan er veel omtrent kleding, sieraden en inboedel worden geregeld. Een groot voordeel is dat het ook gemakkelijk te veranderen is. Er kan simpelweg een nieuw codicil worden opgesteld en het oude kan worden vernietigd. De erflater kan in een korte periode veel veranderingen doorvoeren in het codicil en deze kosteloos veranderen.

Bewaring
Het nadeel van een codicil is dat het vaak wordt opgemaakt zonder dat erfgenamen daarvan op de hoogte zijn. Zo kan het voorkomen dat jaren nadat de nalatenschap is verdeeld er een codicil gevonden wordt, omdat mensen een belangrijk document geneigd zijn goed te verstoppen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat erfgenamen het codicil negeren. Als erin staat dat een oude vriendin een prachtige Spaanse kast zou krijgen na het overlijden, dan kan het gebeuren dat deze vriendin die nooit zal ontvangen. De erfgenamen zullen doen alsof het codicil nooit heeft bestaan. Het is dan ook verstandig als u al een testament heeft, ook het codicil in bewaring te geven bij de notaris. De notaris zal het document bij het testament bewaren en zo is er geen mogelijkheid het kwijt te raken of voor de erfgenamen om de wensen te negeren. Indien bewaring bij de notaris geen mogelijkheid is, kunt u altijd de personen inlichten die u in het codicil heeft opgenomen. Zo kunt u ze ook een kopie geven. Een kopie is niet voldoende voor de uitvoering van het codicil, maar een verstandige keus om mensen in ieder geval van het origineel op de hoogte te brengen.

Kortom, hoewel een codicil dus geen vervanging is voor het testament is het een goedkoop en makkelijk middel om kleine regelingen te treffen omtrent materiële zaken. Omtrent het regelen van overige zaken dient een testament te worden opgesteld.

Mocht u vragen hebben omtrent het codicil, dan doet u er verstandig aan een deskundige te raadplegen.

Advocaat erfrecht Haarlem

Bent u op zoek naar een advocaat erfrecht? Bolweg Advocatuur komt graag met u in contact.

[one_fourth_last][/one_fourth_last]

Bolweg Advocatuur, dé advocaat erfrecht Haarlem

[one_half] Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!

Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw advocaat familierecht van Bolweg Advocatuur!

Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.

[/one_half][one_half_last]

Codicil

[/one_half_last]