Erfbelasting & schenkbelasting

Advies erfbelasting en schenkbelasting

Wilt u advies over erfbelasting en schenkbelasting? Bij KoetzierPoiesz Advocaten kunt u ook terecht voor onderbouwd advies over erfbelasting en schenkbelasting.
Op grond van de Successiewet 1956 wordt belasting geheven over verkrijgingen uit erfenis en uit schenking. Deze wet bepaalt vervolgens wie belasting moet betalen, over welk bedrag en hoe hoog deze belasting is. Met name de vrijstellingen voor de erfbelasting en de schenkbelasting zijn interessant om te bepalen of en zo ja, hoeveel belasting betaald moet worden. Hier laten veel mensen kansen liggen, waardoor zij teveel erfbelasting betalen.

kpadvocaten-haarlem-voorbeeld-foto

Hoe werkt de belastingwetgeving?

In de belastingwetgeving is het zo geregeld dat een ontvanger van een erfenis of schenking pas boven deze vrijstelling belasting moet gaan betalen. Ieder jaar worden deze vrijstellingen (en specifiek de hoogte van deze vrijstellingen) aangepast. Voor het toepassen van de juiste vrijstelling en vervolgens het tarief dat geldt voor de bedragen die boven de vrijstelling zijn ontvangen, is de relatie van de ontvanger uit erfenis of schenking tot die van de erflater of schenker bepalend. Laat door een erfrecht advocaat, zoals de erfrecht advocaat van KoetzierPoiesz Advocaten, goed uitzoeken hoe de verhoudingen liggen. Zo zorgt u ervoor dat u nooit teveel erfbelasting betaalt.

KoetzierPoiesz Advocaten helpt u bij erfbelasting en schenkbelasting!

Een voorbeeld van erfbelasting:

Om u een voorbeeld van erfbelasting te geven, heeft onze erfrecht advocaat van KoetzierPoiesz Advocaten onderstaand een rekenvoorbeeld gemaakt. Hierdoor krijgt u op een eenvoudige manier direct meer inzicht in hoe de belasting over erfenis of een schenking in elkaar steekt. Mocht u na het lezen van onderstaand rekenvoorbeeld nog vragen hebben, kunt u hier vrijblijvend contact opnemen met onze erfrecht advocaat in Haarlem!

 

Indien u van uw partner erft is in 2015 een vrijstelling van € 633.014,– van toepassing en betaalt u over het meerdere een tarief van 10% (tot €121.296,–) en 20% (vanaf € 121.296,–). Maar indien u van uw opa erft is in 2015 een vrijstelling van € 20.047,– van toepassing en betaalt u over het meerdere een tarief van 18% (tot €121.296,–) en 36% (vanaf € 121.296,–).

 

Een fiscaal advies is alleen nuttig indien dit wordt gecombineerd met kennis van het erfrecht. Het erfrecht in civielrechtelijke zin bepaalt immers wie bijvoorbeeld als erfgenaam gezien wordt, wie ontvanger van een legaat is en wie als begiftigde wordt gezien. De begrippen erfrecht en schenking zijn civielrechtelijke begrippen en de invulling die dit recht aan deze begrippen geeft worden door de fiscale wetgeving als uitgangspunt gehanteerd.

Kennis van erfbelasting en schenkbelasting kan u dus goed helpen om uw vermogen (vóór overlijden) op een fiscaal zo gunstig mogelijke manier te verdelen. In combinatie met de kennis van het (privaatrechtelijk) erfrecht is KoetzierPoiesz Advocaten in staat om u van een volledig advies over uw erfrechtelijke positie in privaatrechtelijke en in fiscale zin (erfbelasting en schenkbelasting) te voorzien.

 

Kortom, wij helpen u van A tot Z met:

 

 • Advies over fiscale voordelen van verdeling vermogen, vóór overlijden;
 • Advies over fiscale voordelen van schenkbelasting;
 • Advies over fiscale voordelen van erfbelasting;
 • Advies over uw erfrechtelijke positie;
 • Advies over fiscale relatie tussen erflater en schenker.

 

Neem daarom contact op met uw advocaat erfrecht Haarlem en stuur een bericht naar  secretariaat@kpadvocaten.nl., of bel naar  023 – 212 34 00.

Roep de hulp in van KoetzierPoiesz Advocaten bij erf- en schenkbelasting

  Uw telefoonnummer

  Dit zeggen cliënten over ons

  Meer weten over erfbelasting en schenkbelasting?

  Wilt u graag langskomen bij KoetzierPoiesz Advocaten voor advies? Bij ons kunt u een eerste adviesgesprek aanvragen tegen een gereduceerd tarief. Voor de duur van maximaal een uur kunt u bij ons op kantoor uw zaak voorleggen en uw vragen stellen voor een vaste prijs van € 150,– incl. BTW.

  KoetzierPoiesz Advocaten Beverwijk
  Meerstraat 50
  1941 JC Beverwijk
  0251 - 22 90 72
  KoetzierPoiesz Advocaten Heemskerk
  De Trompet 1900C
  1967 DB Heemskerk
  0251 - 740 022
  KoetzierPoiesz Advocaten Bloemendaal
  Bloemendaalseweg 163-I
  2061 CJ Bloemendaal
  (spreeklocatie)
  023 - 212 34 00
  KoetzierPoiesz Advocaten Nieuw-Vennep
  Luzernestraat 13 – unit K
  2153 GM Nieuw-Vennep
  (spreeklocatie)
  0252 - 62 64 94